Stippler steals the show in front of packed Assen grandstands

(voor Nederlands even naar beneden scrollen)

Some 80.000 enthousiastic spectators lined the Assen TT-circuit to see Audi GT racer Frank Stippler win Sunday’s race for the Dutch pre-‘66 championship. Starting from the back of the grid at the wheel of Georg Nolte’s Bizzarini 5300GT, expectations were high. Yet the German pro did not have an easy run, having to overtake 35 cars. At the start it was Michiel Campagne who took the lead in his Corvette Stingray, while triple Assen winner Roman Caresani had a tough early part of the race in his Porsche 904/6. It took him several laps to overtake the aggressively driven Ford falcon of Norbert Gross. While Caresani was edging up to Campagne, Stippler was closing in quickly. An attempt to overtake both leaders at once was blocked by Campagne. This gave Caresani a chance to escape, but this was shortlived. Eventually Stippler took the lead, while Campagne had to peel off to the pits. Gross inherited third, ahead of Jos Stevens and former Formula Ford world champion Jacky van der Ende. Armand Adriaans had to be content with sixth in his Shelby Mustang, but it was enough for him to hang on to first place in the championship standings. He leads from René de Vries, who won his class in a Mini Cooper S.
Saturday’s race was won by Caresani, Michiel Campagne being kept busy fending off Jos Stevens’ Lotus Elan. Stevens looked quicker, but could not find a way past. Norbert Gross won the touring car class, ahead of Martin Bijeveld. The battle of the race went on between Frans de Vos (Lotus Cortina) and Roger Ebdon (Mini Cooper S), losing them both time, which enabled Alexander Schlüchter and René de Vries to win the corresponding classesGamma Racing Day
Voor de tweede maal in successie was het NK HTGT te gast tijdens de Gamma Racing Day op het TT circuit van Assen. De GRD is een druk bezocht, want gratis, evenement, met een scala aan wedstrijden op twee, drie en vier wielen en allerhande demonstraties, onder andere van een Red Bull formule 1. Marketingonderzoekers hebben uitgezocht dat de zijspannen en het NK HTGT de populairste programmaonderdelen zijn. Met meer dan 80.000 toeschouwers waaronder veel jongeren en gezinnen op de tribune vormde het een mooi uithangbord voor de historische autosport.
Een week voor het evenement verscheen er een verrassende naam op de inschrijflijst: Frank Stippler, voormalig kampioen in de Porsche Supercup en een week eerder nog winnaar van de 24 uur van Spa met een Audi R8. Hij zou een Bizzarini 5300 uit de stal van Georg Nolte besturen en mocht daarmee als een kanshebber voor de overwinning gezien worden. Een andere oud-kampioen die zijn comeback maakte was Frans de Vos, uiteraard in een Lotus Cortina.
Kwalificatie
Met een bomvol programma was er geen tijd voor een vrije training, maar daartegenover stond dat de kwalificatie liefst 40 minuten duurde. De meesten hadden het na 10 rondjes wel gezien, maar MGB-piloten Edwin Dijkman en Egbert Kolvoort kwamen tot 16. Frans van Maarschalkerwaart had pech, hij liet precies nul rondjes optekenen. Stippler schitterde door afwezigheid, hoewel de Bizza klaar stond in de pits. Het wekte dan ook bij niemand verwondering dat Roman Caresani net als drie weken eerder de snelste man was, hij sleurde zijn Porsche 904/6 rond in een tijd van 2:03,9. Op iets meer dan 3/10e volgde Jos Stevens in de Lotus Elan, terwijl Michiel Campagne de derde tijd zette in de Corvette Stingray. Daarna kwam een rijtje Fords onder aanvoering van Armand Adriaans (Shelby Mustang), voor Norbert Gross (Falcon), Georg Nolte (GT40) en het duo Bijleveld/van der Ende (Falcon). Snelste in GTS11 was Michael Koel in de Porsche 911 op plaats 8. In CT08, Lotus Cortina land, heerste Leo Landman. Hij was 6/10e sneller dan Alexander Schlüchter, terwijl Frans de Vos onder meer problemen met de remmen had en nog enkele seconden tekortkwam. René de Vries was de snelste Mini, voor Nico van Velsen en Roger Ebdon. Alexandra Auer had problemen met de koppeling en wilde de handdoek in de ring gooien, maar Egbert Kolvoort was het daar niet mee eens. Hij regelde een vervangend onderdeel bij Mark Dols, dat Timo Span vervolgens mee naar Assen nam en door Egbert en Thomas Ardelt onder de Sprite werd gesleuteld.
Race 1: zomeravondcompetitie
Half 7 ’s avonds, aan het eind van een warme zomerse zaterdag kwam het NK voor de eerste keer in actie. Voor Leo Landman eindigde de race al voordat hij begonnen was, in de opwarmronde. Het gas bleef hangen door een probleem in de carburateur. Verder was iedereen present, hoewel Stippler zich nog steeds niet liet zien.
Caresani was als snelste weg, voor Campagne, Stevens, Gross en Bijleveld. Het was na een lange dag vol actie behoorlijk glad op de baan, dat merkte Armand Adriaans toen hij bijna spinde bij het uitkomen van de Haarbocht. In de Strubben zette Bijleveld zijn Falcon naast die van Gross, maar de Duitser had bij het uitkomen meer tractie. Gerrit Jan van Leenen had zijn gebruikelijke goede start met de Lotus Cortina, maar liet iedereen weer voorbij toen hij de pits inreed om een vibratie te onderzoeken. Michael Koel werd aangevallen door de altijd snel startende Richard Evans in de Marcos, maar even later zat Nolte ertussen en was het gevaar geweken. Schlüchter was nu de leider in CT08 en ging met een gewaagde actie buitenom de Porsche 911 van Theo van Gammeren, maar die pakte hem meteen weer terug. Daarachter volgden de andere 911- piloten, Chris Mulder en Erwin van Lieshout, op de hielen gezeten door Jac Meeuwissen in de 3-liter Healey en Frans de Vos die nu duidelijk wel goede remmen had. Kort achter dit groepje volgden de strijdende Mini’s van René de Vries en Roger Ebdon met Bert du Toy van hees in de Lotus Elite in hun kielzog. Verder naar achteren werd Klaas Span in zijn Mini opgejaagd door Alexandra Auer en Egbert Kolvoort, terwijl Michel Lombard (Alpine A110), Mark Schmidt (MGB) en Frank Romo (Mini) elkaar de laatste plaats probeerden op te dringen.
Terwijl Caresani een kleine voorsprong had opgebouwd, probeerde Jos Stevens om Michiel Campagne tot een foutje te verleiden. Gross had nog steeds de leiding bij de toerwagens voor Bijleveld. Daarachter volgde Adriaans. Michael Koel had het moeilijk om de veel snellere GT40 van Nolte achter zich te houden, terwijl Evans werd aangepakt door Frits Campagne in de Ford Falcon. Frans de Vos had wat terrein verloren en dook drie dik met Roger Ebdon en Bert du Toy van Hees de Haarbocht in. Het paste niet, de Cortina toucheerde het portier van de Mini en ging bijna achterstevoren. Bob Stevens in de Triumph TR4 zag het voor zijn neus gebeuren en profiteerde. Leuke strijd was er ook tussen Huib Mars Austin Healey), Bert Mets (Morris Cooper) en Edwin Dijkman (MGB).
Zoals altijd was er volop actie in de GT bocht. Alexandra Auer probeerde Klaas Span uit te remmen. Klaas had het te laat in de gaten en stuurde in, waardoor de Mini en de Kikkeroog elkaar raakten. Even later sneed Roger Ebdon de bocht iets te krap aan en werd gelanceerd, wat een spectaculair moment op twee wielen opleverde. Even tegensturen en hij kwam weer op zijn pootjes terecht, maar het deed de snelheid op start-finish natuurlijk geen goed.
In ronde vijf zat Jos Stevens op de bumper van Michiel Campagne. Armand Adriaans leek snelheid tekort te komen, hij kon niet aanpikken bij de Falcons. De andere twee Shelby Mustangs, van Michel Oprey en de achteraan gestarte Frans van Maarschalkerwaart streden een robbertje en het was Van Maarschalkerwaart die de positie pakte. Helaas duurde de vreugde maar kort, want de steekas bleek opnieuw een eigen leven te gaan leiden en de GT350 veranderde in een driewieler. Het liep allemaal goed af, maar het weekend zat erop voor Frans. Schlüchter deed weer een buitenomactie in de Haarbocht, deze keer bij Lars Bondesson met zijn Elan. Daarachter volgde het strijdende Porsche-trio Van Gammeren, van Lieshout en Mulder. Deze groep zorgde voor veel actie, want Bondesson werd ingelopen door de drie Porsches en ook Meeuwissen haakte aan. Van Gammeren ging langs Bondesson en Meeuwissen pakte Mukder in, terwijl nu ook Bas Jansen met de blauwe Austin Healey aansluiting had. Ook hij ging Mulder voorbij en we kregen nu The Battle of the Healeys. Meeuwissen deed zijn uiterste best om Jansen voor te blijven maar uiteindelijk maakte hij een halve spin toen hij te snel door de Haarbocht ging en was Jansen los.
Vooraan lukte het Stevens nog steeds niet om langs Campagne te komen, al zat hij er regelmatig links en rechts naast. Michael Koel had ondertussen Georg Nolte voorbij moeten laten en zocht naar een mogelijkheid om de GT40 terug te pakken, maar dat viel niet mee. Mulder had door de schuiver van Meeuwissen weer aansluiting gekregen en voerde de druk op. En met succes, want de groene Healey ging 360˚ rond in de Strubben en de Porsche was erlangs. Bas Jansen was intussen ook Erwin van Lieshout gepasseerd, terwijl Frans de Vos aan Meeuwissen voorbij ging.
In tegenstelling tot drie weken eerder ging de race over 25 minuten, dus zonder een extra ronde, en dat betekende dat Caresani al na 12 ronden als winnaar werd afgevlagd. Michiel Campagne volgde op een dikke 20 seconden. Voor Jos Stevens had de race niet langer moeten duren, want zijn dynamo had het begeven en de Lotus begon in te houden. Gross werd vierde en eerste in CT10, Bijleveld vijfde. Adriaans, Koel, Nolte, Frits Campagne en Richard Evans maakten de top-10 vol. Schlüchter pakte de winst in CT08, en René de Vries had alle mazzel dat hij bij een kleine escapade in de tiende ronde net op tijd weer het juiste spoor vond, want Ebdon zat nog maar een seconde achter hem. Ook voor Bert Mets waren die 12 ronden een geschenk, want hij kwam met een afgelopen v-snaar en de temperatuurmeter ver in het rood over de finish. Bert du Toy van Hees won de kleine GT-klasse.
Race 2: Stippler wint van achteraf
De tweede race vond zondag plaats op prime time. Klaas Span had pech, een onwillige koppeling maakte dat hij bleef steken in de paddock. Gerrit Jan van Leenen had een nieuwe cardanas laten aanrukken en bij Bert Mets was na overleg (inclusief videoverbinding) met motorenbouwer Nick Swift besloten dat een nieuwe koppakking voldoende moest zijn. Achteraan het veld stond nu inderdaad de rode Bizzarini met Stippler aan het stuur. Ook deze race zou weer over 25 minuten gaan. Toch jammer dat er gekozen wordt voor een lange voorstart met een opstel- en een opwarmronde, de echte fans zien liever een extra rondje racen! Frits Campagne deelt die mening ongetwijfeld, want zijn Falcon wilde bij de start van de opwarmronde niet meer aanslaan. Onder luid applaus van de bomvolle tribune werd hij aangeduwd en kon toch nog achteraan sluiten.
Michiel Campagne was het beste weg, terwijl Caresani zich liet inpakken door Gross en Jos Stevens ook nog eens door Van der Ende. We hebben het dan over Jacky van der Ende, want de ex-wereldkampioen Formule Ford nam voor de gelegenheid het stuur van zijn vader over. Gerrit Jan van Leenen had weer een goede start, geholpen door het feit dat de naast hem vertrokken Stippler het nog even rustig aan deed.
Aan het einde van de eerste ronde remde Caresani Gross uit in de GT bocht, maar de Duitser vocht terug en positioneerde zijn slagschip even verderop zodanig dat de Oostenrijker eieren voor zijn geld moest kiezen. Stippler was intussen opgerukt naar plaats 17. René de Vries had zich bij de start laten piepelen door Roger Ebdon en Mark Schmidt en Frank Romo waren weer druk met het aan elkaar doorgeven van de rode lantaarn.
Caresani was ook de volgend ronde nog niet waar hij zijn wilde, hij raakte zelfs kortstondig drie plaatsen kwijt, want Gross bleek bijzonder lastig te passeren. Maar de Porsche is zoveel lichter dan de Falcon dat hij hem uiteindelijk kon uitremmen. Michiel Campagne lachte ondertussen in zijn vuistje, want hij had een leuke voorspong kunnen opbouwen. Michael Koel zat intussen voor de GT40 van Nolte, maar kon hem niet afschuddden. Frank Stippler was nu in de top-10 aanbeland. Bondesson had Schlüchter weer in zijn nek, terwijl daarachter de Healey-Porsche strijd in volle hevigheid was losgebarsten. Bas Jansen leidde het groepje, en Jac Meeuwissen haalde Chris Mulder om de aansluiting te behouden. Daarachter volgden Van Gammeren en van Lieshout. Ook Ebdon en De Vos hadden hun gevecht uit race 1 weer opgepakt, wat René de Vries de gelegenheid gaf om dichterbij te komen.
Caresani was nu bezig het gat naar Campagne dicht te rijden, terwijl Gross, van der Ende en Jos Stevens in een treintje reden dat echter rap werd ingelopen door Stippler, die Evans, Nolte, Koel en Adriaans voorbij was. De Vries was nog steeds op jacht naar Ebdon, nu in gezelschap van Bert du Toy van Hees en het achteraan gestarte duo Leo Landman en Frits Campagne.
De actie ging nog een versnelling hoger toen Schlüchter, die Meeuwissen achter zich had zien opduiken, besloot om Bondesson buitenom in te halen in de GT bocht. De Zweed verwachtte dit niet en dook het gras op, wat hem nog twee plaatsen extra kostte. Het drama werd nog groter toen we de Elan een halve ronde verder in de Ruskenhoek naast de baan zagen staan. Een losgekomen benzineleiding had brand veroorzaakt, maar Lars wist het vuurtje gelukkig snel te blussen. Nolte had zijn kans schoon gezien om Koel voorbij te blazen, René de Vries zat pal achter Roger Ebdon en Bob Stevens had Michel Oprey uitgeremd in de GT bocht, een trucje dat Edwin Dijkman probeerde te herhalen, maar dat liet de oude Vos Oprey niet gebeuren.
Het publiek was nu goed opgewarmd en dat kwam mooi uit, want aan kop had Caresani de aansluiting met Campagne, terwijl Stippler nog maar op zo’n 200 meter zat. Een poging om de twee leiders in de Haarbocht buitenom in te halen werd door Campagne afgestopt, waardoor Caresani even kon ontsnappen, maar even later nam Stippler toch de leiding. Michiel Campagne kreeg een meatball en moest naar de pits, want men had gezien dat de Corvette vloeistof lekte. Daarmee was de strijd vooraan beslist, maar verderop in het veld was dat zeker nog niet het geval. Chris Mulder had zijn handen vol aan de aandringende Theo van Gammeren, terwijl Erwin van Lieshout afwachtte. Leo Landman was intussen bij Frans de Vos aangekomen en de twee Lotus Cortina’s maakten er een mooie strijd van alvorens Landman ervandoor ging. Daarachter moest Ebdon alles uit de kast halen om De Vries voor te blijven. Ook nu weer zorgde hij voor spektakel in de GT bocht door een spin, waar De Vries uiteraard gretig van profiteerde. Ook Nico van Velsen zag zijn kans schoon en ging Ebdon voorbij met een late remactie. Theo van Gammeren probeerde eenzelfde late remactie op Chris Mulder, maar hij schoot door en moest lijdzaam toezien dat behalve Mulder ook Van Lieshout en Landman voorbij kwamen.
Er begonnen inmiddels wat slachtoffers te vallen. Bas Jansen was gestopt met een kapot pignon, bij Frits Campagne was de accu leeg en raakten zodoende de vonken op terwijl Frans de Vos een rookgordijn legde toen het differentieel leegliep. Met 10 afgelegde ronden ging de strijd zijn laatste fase in en nam het aantal uitrempogingen in de GT bocht nog verder toe. De prijs voor de meest optimistische uitremactie ging naar Bob Stevens, die rechts over het gras peerde, voor Bert du Toy van Hees langs kruiste en links via de grindbak het plekje weer teruggaf. Mark Schmidt en Frank Romo lieten zien hoe het wel hoort: zij gingen netjes naast elkaar de bocht door waarbij Schmidt de positie pakte en daarmee revanche nam op Romo, die hem in de eerste race had afgetroefd. Erwin van Lieshout had het duo Van Gammeren-Mulder gedurende de gehele goed geobserveerd en reed voorop op het moment dat het telde.
Maar het was de pro Stippler die de race, won, op 1,2 seconde gevolgd door Caresani, die wellicht had kunnen winnen als Gross hem in het begin niet zo gehinderd had. De Duitser werd derde, want hij wist Jos Stevens met succes af te houden. Jacky van der Ende was vijfde. Adriaans werd opnieuw zesde, en scoorde deze keer maximaal in GTS12 , belangrijke punten om de leiding in het kampioenschap te behouden. Nolte had een halve seconde op een gefrustreerde Michael Koel, die toch best tevreden kon zijn met twee dominante overwinningen in GTS11, voor de normaal gesproken Porsche-killing Marcos van Richard Evans. Jac Meeuwissen maakte de top-10 vol. Daarna volgde Schlüchter, de winnaar in CT08, voor Leo Landman die ongetwijfeld liever had gezien dat de race nog wat langer had geduurd. René de Vries scoorde opnieuw maximale punten in CT07 en kruipt in de kampioenschapstand langzaam naar Armand Adriaans toe.