Campagne and Pastorelli share the spoils at Zandvoort

(voor Nederlands even naar beneden scrollen)

Over 50.000 spectators witnessed two thrilling Dutch pre-’66 championship races at the Zandvoort Historic Grand Prix. With 57 cars on track, there was plenty of action in the NK HTGT powered by Visser Contactlenzen.
In saturday’s race, the Corvettes made the headlines. It was Alexander van der Lof who had the best start in the Bizzarrini, but Michiel Campagne soon passed him in the powerful Corvette Grand Sport. Van der Lof then had his hands full holding off polesitter Nicky Pastorelli in the Ferrari 250GT, allowing Campagne to take a relatively easy win. Most impressive performance was by Roeland Voerman, driving the other Corvette. Having started as first reserve in 58th place, Voerman managed to move up to eighth in just thirteen laps. As is customary, the saloon car section was dominated by Norbert Gross in the Ford Falcon. The Mini Cooper-class saw another great battle, Rob Rappange pipping René de Vries at the flag by just 0.03 of a second.
The start of Sunday’s race was fraught, with three Falcons contesting the same piece of tarmac. One clobbered the guardrail, causing a short intervention by the Safety Car. Yelmer Buurman, at the wheel of the Van der Lof-Bizzarrini took the lead, with Pastorelli putting him under pressure. Successfully so, as Buurman ran wide in the fast Scheivlak corner allowing the Ferrari through. Michiel Campagne’s Corvette Grand Sport wasn’t running properly at first, leaving him unable to compete with the two young guns. The big touring car class saw a number of flag-ignoring incident, resulting in time penalties. This handed maximum points to Dirk Waaijenberg. Jonathan Lewis drove a hard race to win the small touring car class. Alexander Schlüchter remains at the head of the championship table, having scored two solid seconds in class. Waaijenberg is second in the standings, ahead of De Vries/Lewis. NK HTGT powered by Visser Contactlenzen @ HGP 2015
De Historic Grand Prix is, hoe je het ook bekijkt, het hoogtepunt van het seizoen. Op Assen zijn er weliswaar meer toeschouwers, maar die zijn minder historisch geïnteresseerd. Bovendien mogen we op de HGP acteren tussen de top van de internationale historische racerij, en dat is natuurlijk geweldig. Waarbij we overigens gerust kunnen constateren dat het NK HTGT (en de HGP) daar gewoon deel van uitmaken. Geen wonder dus dat iedereen erbij wil zijn. Gastrijders waren vader en dochter van der Lof in de Bizzarrini en de Porsche 911, BMW ontwerper Adrian van Hooydonk in een 1800 TIsa en Charles Köhnen in zijn Porsche 356. Andere opvallende zaken op de inschrijflijst: Cees Lubbers nu in een Ford Falcon (hij kocht de auto van Lars Esselius) en Jasper Izaks in de BMW 1800. Dat maakte dit tevens de eerste race in de historie van het NK HTGT zonder Fiat Abarth-deelname. In de categorie “tijd niet gezien” verwelkomden we Bo Warmenius in de Lotus Cortina, Mathijs Bakker in de Ford Falcon, Graham Wilson in de Lotus Elan, Wulf Goetze in de Austin Healey en last but not least Nicky Pastorelli, die samen met Pieter Boel stond ingeschreven op de Ferrari 250 GT. Al met al een hoop werk voor het secretariaat om alles in goede banen te leiden, Egbert liep al op woensdag door de paddock om met een spuitbus de plaatsen te markeren. Ook de keurmeesters, voor de gelegenheid waren dat Harm van der Laan en Bas Lemmens, verdienen weer een pluim voor hun inzet. En nee, zij waren niet degenen die controleerden op het brandvrije ondergoed (waarmee we niet willen zeggen dat dat onzin is, in tegendeel). Kwalificatie
Met 60 auto’s op de inschrijflijst en 58 beschikbare plekken op de grid was drukte op de baan gegarandeerd. Bovendien blijven het oude auto’s en gaat er dus wel eens wat mis. Dat bleek al in de kwalificatie, die na twee ronden moest worden stilgelegd vanwege een groot oliespoor. Natuurlijk stopt dan de klok, maar met een extra outlap is er nog minder tijd om dat ene vrije rondje te vinden en neemt de druk(te) alleen maar toe. Zo kwam Alexander Schlüchter in zijn jacht op een snelle tijd Stephen Perry tegen. De Lotus Elan en de Ford Falcon hebben vrijwel dezelfde kleur, maar de wedstrijdleider pakte de videobeelden erbij en zette de Elan-rijder drie plaatsen terug, van P6 naar P9. Michiel Campagne had al in de tweede ronde de snelste tijd gezet. In eerste instantie leek het erop dat Rob Rappange een Mini Cooper-wereldtijd van 2:01 had gezet, maar de tijdwaarnemers ontdekten al snel dat er nog een nul achter de 11 op de deur van de Corvette Grand Sport stond. Jaap van der Ende was ook tevreden over zijn tijd voordat de rode vlag erin kwam en liet de Falcon verder in de pits staan. Toen het licht weer op groen sprong, was het dringen in de pitstraat om weer de baan op te komen, niet geholpen door het feit dat Mathijs Bakker’s Falcon aangeduwd moest worden, maar wel in de fast lane stond. Alexander van de Lof gaf het stuur van de Bizzarini over aan Yelmer Buurman, die erin slaagde 15/100 van Michiel Campagne’s tijd af te rijden, maar het was Nicky Pastorelli die met 1:58,3 maar liefst drie seconden harder ging en de Ferrari op de pole zette. Norbert Gross’ zette een ongehoord snelle 2:03,5 met de Falcon, vierde overall en als altijd de te kloppen toerwagen. Daarachter was het de strak rijdende Roeland Voerman die de GTS12-Corvette naar de vijfde tijd reed Helaas had hij daar niet veel aan, want als reserverijder zou hij achteraan moeten starten. De top-10 werd volgemaakt door Rob Bergmans in de ISO Rivolta, Georg Nolte in de Ford GT40, Graham Wilson in de Lotus Elan, Jaap van de Ende en Michiel Smits. Hij was de snelste van de Shelby Mustangs, op slechts 5/1000 voor Frans van Maarschalkerwaart. Bij de Mini’s was het duo René de Vries/Jonathan Lewis het snelste, voor Rob Rappange en Bert Mets. Cees Lubbers had last van een aanlopend achterwiel en verzorgde een spectaculaire spin in de Tarzanbocht. Bij de familie Span draaide de Mini van Klaas overuren, want hij werd ook in het GTTC ingezet. Het wilde in de kwalificatie niet zo vlotten en daarom werd besloten tot een motorwissel. Concullega Roger Ebdon stelde hiervoor zijn reserve-krachtbron ter beschikking. In CT08 was Warmenius de baas, op slechts 0,6 seconde gevolgd door Gerrit Jan van Leenen. In CT09 werd er dit weekend om serieuze punten gestreden en was Jasper Izaks de snelste man, ondanks dat er nog wel wat aan de BMW gewerkt moest worden, voor van Hooydonk en Alexandra Auer in de Volvo Amazon. Bij de kleine GT’s gaf Michel Lombard in de Alpine A110 het nakijken aan Bert du Toy van Hees in de Lotus Elite en in GTS11 was Nico Zonneveld in de Morgan +4 ruim 2 seconden sneller dan de concurrentie. Een nieuw record werd gezet door Mark Dols, die zijn derde aandrijfas van het jaar brak.
Race 1
Op het meer dan beschaafde tijdstip van 14:20 op de zaterdagmiddag is het zover: racetime! De vooropstelling staat bommetje vol. Helemaal achteraan vinden we Frits Campagne, die tijdens de kwalificatie niet in actie is gekomen met zijn Ford Falcon, en eerste reserve Roeland Voerman. In de pitstraat wacht Egbert Kolvoort op een mogelijke uitvaller, waarna hij achteraan zal mogen starten met zijn MGB.
Het positioneren op de startgrid verloopt relatief netjes, maar met zo’n groot veld duurt het toch lang voordat de lichten aan en uiteindelijk uit gaan. Het is Alexander van der Lof die als eerste de Tarzanbocht induikt, gevolgd door Michiel Campagne, terwijl polesitter Pastorelli na een tamme start als derde aansluit. Bergmans is snel weg, evenals Mathijs Bakker, die Gross in het vizier heeft. Achterop het circuit is het Michiel Campagne in de bulderende Corvette Grand Sport die de leiding overneemt. Van der Lof krijgt het nu aan de stok met Nicky Pastorelli in de Ferrari 250GT. In GTS11 rijdt Nico Zonneveld nog voorop, maar Richard Evans in de Marcos zit al pal achter hem en ook Michael Koel in de Porsche 911 heeft aansluiting, zij het dat daartussen nog Bob Stevens met de Lotus Elan zit. Bij de Mini’s heeft René de Vries de leiding, voor Bert Mets en Roger Ebdon, terwijl Rob Rappange terrein heeft verloren. De eerste uitvaller is al na 1 ronde een feit: Charles Köhnen zet zijn Porsche 356 in de pits met een kapotte bobine. Dat is niet meteen te herstellen en dus mag Egbert Kolvoort worden losgelaten.
Bij de tweede doorkomst heeft Campagne wat lucht en Van der Lof nog steeds zijn handen vol om de Ferrari voor te blijven. Daarna komt Bergmans. Schlüchter bezet met zijn kleine Lotus Elan plaats vijf, voor Gross, Michiel Smits en Mathijs Bakker. Jos Stevens is Graham Wilson voorbij en Roeland Voerman maakte grote stappen door het veld met de gele Corvette, hij zit al in de top-20. Frits Campagne is op weg naar voren in CT10. Thomas Augustin in de Mustang heeft hij al te pakken en nu is de beurt aan rookie Cees Lubbers. Cees is echter gewend om met BMW’s te racen en vindt dat hij minstens zo laat kan remmen als Frits. De deur gaat een stukje dicht en de twee Falcons duiken naast elkaar de Tarzan in, waarna Frits bijna spint en zijn aanval moet opgeven. Bert Mets heeft de leiding genomen bij de Mini’s, maar De Vries zit er kort op. Verderop is een toerwagenstrijd gaande tussen Timo Span in de Mini, Gerrit Jan van Leenen in de Lotus Cortina en Thomas Augustin in de Ford Mustang.
Ronde 3 en Pastorelli is langs Van der Lof. Hij begint direct rondetijden rond de 2 minuten te rijden om het gat naar de leider te dichten. Achterin de top-10 leidt Frans van Maarschalkerwaart een groepje dat verder bestaat uit Georg Nolte in GT40, Lotus Ean rijders Jos Stevens en Graham Wilson plus de Ford Falcon met Dirk Waaijenberg. Dan volgt Richard Evans, die de leiding in GTS11 heeft overgenomen van Nico Zonneveld. De tweede uitvaller dient zich intussen ook aan en het is wederom een Porsche: Patrick Koel moet de pits opzoeken met de 904/6. Frits Campagne heeft zijn aanval nu beter voorbereid en deze keer kan Cees Lubbers geen weerstand bieden aan zijn uitremactie. Deze heren bevinden zich overigens in een gigantische kluwen van strijdende auto’s met onder meer Lars Bondesson (Lotus Elan), Roel Korsten (Ford Mustang), “Scartie” (Lotus Elan), Jip van Putten (Shelby Mustang), Jasper Izaks (BMW 1800), Wulf Goetze (Healey 3000), Rhea Sautter (deze keer in de Jaguar E-type), het Mini-trio René de Vries, Bert Mets en Rob Rappange en het MGB-duo Mark Dols en Edwin Dijkman. Verderop leidt van Leenen nu Augustin en Span.
Michiel Smits neemt de vierde plaats over van Bergmans die nu onder vuur komt te liggen van Gross. Daarachter is het Mathijs Bakker, voor Schlüchter en verderop Van Maarschalkerwaart in gevecht met Nolte, Waaijenberg en Jos Stevens. Frits Campagne heeft er weer één te pakken, Roel Korsten in de Mustang. René de Vries leidt CT07 nu voor Rappange, met daarachter een sliert in de volgorde Dols, Mets, Dijkman, Goetze, Ebdon, Huib Mars (Healey 3000), Shirley van de Lof (Porsche 911), Michel Lombard en tenslotte Christoff Forell in de Triumph TR4. Van Leenen rijdt nu voor Timo Span die weer langs Augustin is gegaan.
Een bepalende gebeurtenis in de race is het stilvallen van “Scartie”. Hij parkeert zijn Elan links op het asfalt net na Bocht 10. Op zich een veilige plek, maar wel reden om de gele vlag uit te hangen en die wordt niet door iedereen gezien. Michiel Campagne gaat keurig van het gas en dat geeft Pastorelli de kans om aan te sluiten. In de S-bocht (tegenwoordig Hans Ernst bocht geheten) weet Campagne hem net voor te blijven en ook in het drukke verkeer op het rechte stuk houdt hij de leiding. Bergmans moet Gross laten gaan en is druk om Bakker voor te blijven. Nolte rijdt voor Jaap van der Ende en Graham Wilson en Bob Stevens is in de slag met regerend kampioen Armand Adriaans in de Mustang. Nico Zonneveld baalt, hij moet naar de pits met een oud Morgan-probleem dat weer de kop opsteekt, een oververhitte motor.
Campagne heeft nu weer wat lucht voor Pastorelli. Ondertussen hangt op start-finish de meatball uit met het nummer 18 erbij. De baancommisarissen hebben gerapporteerd dat de Mustang van Roel Korsten olielekkage vertoont. Nolte rijdt voor Schlüchter, van der Ende en Wilson, maar Schlüchter valt terug nadat hij de onnavolgbare Nolte probeert uit te remmen. Rappange leidt nu CT07 voor De Vries, maar even later is het alweer andersom. De meatball-kwestie lost zichzelf op, want het differentieel van de Mustang raakt leeg en Roel Korsten parkeert op de Hunserug in het gras.
De wedstrijdleider staat nu klaar met de opgerolde vlag, de klok nadert de 25 minuten en de laatste ronde staat eraan te komen. Pastorelli doet een laatste verwoede poging om het gat dicht te rijden. Nolte is gespind, Schlüchter rijdt nu voor Wilson en Waaijenberg, terwijl Bob Stevens langs Armand Adriaans en Frans van Maarschalkerwaart is gegaan. In de laatste ronde heeft Pastorelli de aansluiting en in de Hans Ernst bocht prikt hij hem er bijna naast, maar Campagne houdt het gat dicht. Bij het uitaccelereren heeft de Ferrari meer tractie en komt naast de Corvette, terwijl het strijdende duo ook nog een paar Shelby’s op een ronde moet zetten. Campagne dendert uiteindelijk met 0,116 seconde voorsprong over de streep. Van der Lof is derde, voor Smits, toerwagenwinnaar Gross, Bergmans en Bakker. Voerman heeft een sterke inhaalrace gereden in de Corvette, hij is van plaats 58 opgerukt naar plaats 8. Van der Ende wordt negende en Waaijenberg maakt de top-10 vol. Bob Stevens heeft in de laatste ronde in een briljante manoeuvre buitenom in de Hans Ernst bocht de strijdende Schlüchter en Wilson verschalkt en komt als eerste Lotus Elan over de finish. GTS11 is voor Evans, de Marcos is voor de verandering heel gebleven, voor het Porsche-trio Michael Koel, Theo van Gammeren en Erwin van Lieshout. Bij de kleine GT’s is Michel Lombard ongenaakbaar. CT09 strijd wordt overtuigend gewonnen door Jasper Izaks en CT08 minstens zo overtuigend door Bo Warmenius. En dan de Mini’s, de dekselse Rappange doet het weer, hij heeft op de streep 0,03 seconde voorsprong op René de Vries. Daarmee is het echter niet gedaan, want zodra de laatste auto is afgevlagd, worden de videobeelden en het brandvrije ondergoed gecontroleerd! Nicky Pastorelli en Bob Stevens blijken tijdens het “Scartie”-incident te hebben ingehaald onder geel en worden bestraft met 20 seconden. Pastorelli zakt zodoende van P2 naar P3, maar behoudt de winst in GTS12. Voor Bob Stevens komt de straf harder aan: keldert van P11 naar P19 en is ineens nog maar vierde in de klasse, achter Wilson, Schlüchter en zijn vader Jos, de man die hij onder geel had ingehaald. Georg Nolte en Maarten Fokke blijken niet de juiste lingerie te dragen, en ook daarvoor worden straffen van 20 seconden opgelegd!
Race 2
Ook op zondag is het weer druk op de vooropstelling. Het lijkt erop dat alle kneuzen weer gerepareerd zijn. De Porsche 356 is er weer klaar voor. Gezien de niet bepaald smaakvolle reclame voor Porsche onderdelen waar de hele auto mee vol is geplakt, mag je verwachten dat er een verse bobine klaarlag. De Porsche 904 staat weer klaar voor Patrick Koel, evenals de Elan van “Scartie”, de Mustang van Roel Korsten en de Morgan +4 van Nico Zonneveld. Ook eerste reserve Roeland Voerman is er weer, klaar om zijn inhaalrace van de dag ervoor te herhalen. Egbert Kolvoort loopt dan ook in zijn gewone kloffie over de vooropstelling, ervan overtuigd dat er geen startplaats voor zal zijn. Pas na enige overreding trekt hij alsnog zijn pak aan, en terecht want Roger Ebdon krijgt een probleem met zijn Mini Cooper en maakt vlak voor het veld de baan opgaat rechtsomkeert. Vanuit de pits mag Egbert dus achter aan de opwarmronde sluiten en deze keer de volledige race rijden.
Bij het oprijden loopt de Corvette Grand Sport al niet lekker en bij de start komt Michiel Campagne slecht weg. Het is Yelmer Buurman in de Bizzarrini die de kop pakt, en ook Nicky Pastorelli en Michiel Smits zijn goed weg. Martin Bijeveld weet dat de start het moment is om Gross aan te pakken en speert naar voren. Mathijs Bakker heeft hetzelfde idee en stuurt van links naar rechts, maar daar arriveert intussen de oranje Falcon. Beide houden het gas erop, maar het past niet. Het is Bakker die aan het kortste eind trekt, achterstevoren gaat en de vangrail toucheert. Gelukkig weten de 50 achteropkomende coureurs het hoofd koel te houden en loopt er verder niemand schade op. Uiteraard zet de wedstrijdleiding de Safety Car in, maar de rommel is snel opgeruimd en het veld wordt na één ronde alweer losgelaten. Ook nu zijn er weer twee Falcon-coureurs die te graag willen, Norbert Gross en Stephen Perry halen voor de streep in en krijgen een bonus van 20 seconden.
Buurman leidt, voor Pastorelli, Smits, Campagne, Bergmans en het Falcon-trio Gross-Waaijenberg-Bijleveld. Dan volgen van Maarschalkerwaart en Adriaans, terwijl Schlüchter en Wilson weer vechten om de leiding in GTS10, want vader en zoon Stevens hebben hun gebruikelijke slechte start gemaakt en zijn in gevecht met Lars Bondesson. In GTS11 leidt Richard Evans, maar de Marcos begint alweer onheilspellend te roken. Bij de Mini’s is het Jonathan Lewis die een buffer van enkele auto’s heeft op Rob Rappange. Bert du Toy van Hees heeft dankzij een goede start de leiding bij de kleine GT’s in handen. De Volvo Amazon wordt nu bestuurd door Thomas Ardelt en die heeft haast, hij is Adrian van Hooydonk en Gerrit Jan van Leenen al voorbij.
Pastorelli rijdt afwachtend, hij houdt de druk erop maar doet nog geen pogingen tot inhalen, in dit vroege stadium kijkt hij nog even de kat uit de boom. De Corvette Grand Sport begint nu weer beter te lopen en Campagne gaat voorbij aan Smits. Schlüchter’s motor begint juist minder te lopen en hij heeft Wilson voorbij moeten laten. In het middenveld is het druk met het Ford-zestal Maarten Fokke, Frits Campagne, Max Boodie, Georg Nolte, Marcel van Laarhoven en Michel Opreij, aangevuld met Michael Koel en Bob Stevens. Jos Stevens heeft nu ook het gaspedaal gevonden en begint op te rukken. Met Harmen van Putten gaat het minder voorspoedig, hij maakt alweer zijn tweede pitstop met de Shelby Mustang. Maar hij kan tenminste weer verder, iets wat niet geldt voor Roeland Voerman, Stephen Perry en ook Maarten Fokke, die alle drie moeten opgeven met een technisch defect.
Pastorelli’s aanpakt werp vruchten af, Buurman heeft een momentje in het Scheivlak, gaat wijd en terwijl de Bizzarrini naast de baan rijdt, kan de Ferrari erlangs glippen. De rest van de top-10 is stabiel, hoewel Wilson wel aandringt bij Adriaans. De grote strijd vindt nog immer plaats in het middenveld, waar Jos Stevens nu is aangehaakt bij Bob, totdat die erin slaagt de Mustang van Boodie te passeren. De Morgan van Zonneveld loopt weer goed, hij is inmiddels bezig de MGB’s en de Triumph te passeren en zal spoedig het territorium der Porsches betreden. Dat wordt beheerst door Michael Koel, voor het strijdende duo Van Lieshout-Van Gammeren, terwijl Shirley van der Lof, die onlangs moeder is geworden, wat scherpte lijkt te missen. Ook Egbert Kolvoort is lekker bezig, hij is al een man of 6 voorbij, waaronder aartsrivaal Gerrit Jan van Leenen, die weer in gevecht is met Timo Span.
Van Maarschalkerwaart wordt nu bedreigd door Wilson, terwijl Bob en Jos Stevens naast elkaar de Hunserug op gaan. Herinneringen uit de jaren ’60 herleven als we Bo Warmenius in de Lotus Cortina zien strijden met Jasper Izaks in de BMW 1800. Bondesson is in de slag met Lubbers en Goetze. Daarachter volgt een peloton aangevoerd door Van Lieshout, die wordt achtervolgd door Dols, van Gammeren, Sautter, Lewis, Dijkman en de oprukkende Korsten. Dan komt Zonneveld, die voorbij is gegaan aan Rappange Ook Van Leenen en Van Hooydonk voeren een Cortina-BMW show op, met dit verschil dat er ook een Mini Cooper (van Timo Span) bij is.
Met nog enkele ronden te gaan is het Frits Campagne die in de aanval gaat bij Schlüchter en Adriaans. Evans’ Marcos is opgehouden met roken en ligt weer op koers voor een klasse-overwinning. Hij heeft Marcel van Laarhoven als veilige buffer naar Michael Koel, die sowieso al zijn handen vol heeft aan Bas Jansen in de Big Healey. Michel Lombard trapt voor wat hij waard is in de Alpine, maar hij zal eerst Christoff Forell, Shirley van der Lof en Bert Mets voorbij moeten, wil hij de leiding in de klasse afpakken van Bert du Toy van Hees.
Aan de finish is het Pastrorelli die bijna zes seconden voorligt op Buurman en dus het Tudor horloge in ontvangst mag gaan nemen. Daarna volgen Campagne, Smits en Bergmans. Gross en Bijleveld komen als eerste toerwagens over de streep, maar krijgen 30 en 20 seconden straf, waardoor Waaijenberg doorschuift maximale punten scoort in CT10. Graham Wilson, Georg Nolte en Frans van Maarschalkerwaart completeren de top-10. In GTS11 wint Evans, Voor Koel en Zonneveld en de kleine klasse is voor Du Toy van Hees. De Mini-eer is voor Lewis, op 6 seconden voor Rappange. Warmenius wint opnieuw de 1600-toerwagenklasse, terwijl Jasper Izaks opnieuw maximaal scoort in de BMW. Niet onvermeld mag blijven dat Ardelt tweede wordt en zijn Volvo daarmee voor de fabrieks-BMW positioneert! Na de vangst van zaterdag wordt er in de TC-loods opnieuw een lingerie-party gehouden en deze keer vallen de heren Smits, Koel (P.), Dijkman en Kargus in de prijzen. Op naar de Nürburgring, waar het vast koud is en iedereen dus braaf zijn lange (brandvrije) onderbroek zal aantrekken.
In de stand om de titel is het nog steeds Alexander Schlüchter die leidt, met twee tweede plaatsen deed hij goede zaken. Dirk Waaijenberg staat nu tweede dankzij een vierde en een eerste plaats, en het duo Lewis/De Vries is derde. Hun tweede en eerste plaats leverden door een wat minder bezette klasse net wat minder punten op. Het zit allemaal nog dicht op elkaar en er is in de laatste twee races nog van alles mogelijk.