Caresani dominates NK HTGT races at Assen TT track


(voor Nederlands even naar beneden scrollen)

The Delta Lloyd Xclusief NK HTGT visited the famous TT track for the first time this year and provided spectacular racing, as usual. Georg Nolte powered away from second on the grid to take the lead in race 1, only for his Ford GT40 to start depositing oil on the track. This provoked some spectacular slides and narrow escapes. The marshals began cleaning up immediately, while the competitors were slowed down behind the safety car. Unfortunately the spillage was extensive, and it would have been wiser to red flag the race and restart later. When the field was finally released, there was less than a minute to go. At this point the clerk of the course decided to add two laps to the bill, giving a total race distance of just three laps. Roman Caresani still managed to pull out a 10 second lead in his Porsche 904/6. Roland Zoomers passed the flag next in his Jaguar E-type, but he was penalized for a jump start. This handed second to Martin Bijleveld (Ford Falcon, first saloon car home) and third to Jaap Sinke (Austin Healey 3000). Most drivers took it easy on the still treacherous track, with the exception of Jac Meeuwissen, who wrestled his Healey 3000 from 28th to 11th in the three available laps. In the small saloon class Roger Ebdon looked to be in control in his Austin Cooper S, but a determined last-lap effort by Rob Rappange meant he had to be content with second.
For race 2, Nolte’s team had repaired the GT40, which meant that the big question was how far he could move up from last on the grid in the 25 minute race. Unfortunately he was a bit too eager at the lights and incurred a 10 second jumpstart penalty. This didn’t stop him from passing the entire field with the exception of Caresani, who posted another win. Zoomers drove a controlled race and took second, while Max Boodie made up for retiring with a broken fuel pump in race 1 by taking the last podium place in his Chevrolet Corvette. Fifth was hotly contested for the entire race, Jaap van de Ende initially holding station in the big Ford Falcon with Jos Stevens being close behind but unable to pass in his Lotus Elan. In the end it was Thomas Kargus in another Elan who found a way past Stevens and then took the Falcon as well. Van de Ende still won the big saloon car class. Rob Rappange took another win in the Mini class, ahead of René de Vries. Generale repetitie op TT-circuit Assen
Het Delta Lloyd Xclusief NK HTGT was te gast bij de HARC tijdens de Historische Assen Trophy, een gezellig evenement met een clubrace atmosfeer. Met de zomervakantie in diverse regio’s al in volle gang was het aantal deelnemers kleiner dan normaal, maar het NK vormde niettemin het grootste startveld van het evenement. Wellicht speelde ook het feit dat het NK begin augustus opnieuw in Drenthe acteert een rol. Dan wordt er gereden voor volle tribunes, tijdens de Gamma Racing Days. We kunnen deze wedstrijd dus beschouwen als een voorproefje, de generale repetitie.

Training en kwalificatie
Die generale verliep niet voor iedereen positief, want tijdens de zaterdagse sessies verloren we al een aantal acteurs. Zo werd de deelname in de CT08 klasse gehalveerd omdat zowel Leo Landman als Cees Vis serieuze motorproblemen opliepen en hun Cortina’s konden opladen. Ook Frans van Maarschalkerwaart’s BMW verliet de baan definitief, met een dikke witte pluim uit de uitlaat. Bij de Oosterburen waren er ook slachtoffers: Frank Romo had een kapot differentieel van de Mini Cooper, Horst Kukemüller een benzinetoevoer probleem aan de Alfa Giulietta. Ook bij Jac Meeuwissen ging het differentieel stuk, maar de Austin Healey kon voor de eerste race gelukkig gerepareerd worden.
In de kwalificatie was het Roman Caresani die de pole zette in de Porsche 904/6, op 0,8 seconden gevolgd door Georg Nolte in de Ford GT40. Daarachter volgden de “gewone” auto’s, aangevoerd door Jaap Sinke in de Big Healey. De top-6 werd volgemaakt door Roland Zoomers (Jaguar E-type), de equipe Bijleveld/van de Ende (Ford Falcon) en Jos Stevens (Lotus Elan). Van de vijf overgebleven Mini Coopers was René de Vries de snelste, 14e algemeen. Hekkensluiter was Rhea Sautter, die haar E-type voor deze race had ingeruild voor een piepkleine Austin A35, compleet met enorme wimpers.

Race 1: defilé achter de safety car
Zondag om 11:00 was het tijd voor de eerste race. Bij het uitgaan van de rode lichten pakte Georg Nolte de leiding. Zijn Ford GT40 lekte echter olie, iets waar menig deelnemer door in de problemen raakte. Martin Bijleveld gleed in de Strubben helemaal naar buiten en toucheerde vervolgens Max Boodie’s Corvette. Karen Campagne raakte met haar Ford Mustang bijna Jasper Izaks’ Fiat Abarth en moest opgeven. Na een halve ronde ontdekte Nolte dat hij een probleem had en parkeerde zijn bolide in het gras. Helaas was het lek al in de opwarmwonde was ontstaan en heeft zo’n GT40 een flink oliereservoir: het oliespoor lag over de volledige 4,5 kilometer van het TT-circuit. Verrassenderwijs koos de wedstrijdleiding er niet voor om de wedstrijd stil te leggen, wat toch een voor de hand liggend besluit was geweest, zeker wanneer de race zoals in dit geval nog niet eens 1 ronde oud is. In plaats daarvan werd de Safety Car ingezet, zodat de klok door bleef lopen. Het kostte de baancommissarissen veel tijd om de olie op te ruimen. Daarbij werden ze niet geholpen door het feit dat het veld steeds langskwam, wat hun werkomstandigheden er niet veiliger op maakte. Tegen de tijd dat de baan weer vrijgegeven werd, was er nog minder dan een minuut te gaan. Men besloot dan maar om nog twee ronden te laten rijden, zodat er tenminste nog iets te racen viel. De meeste coureurs deden het voorzichtig aan op de nog steeds gladde baan. Grote uitzondering was Jac Meeuwissen die zijn Healey in de drie beschikbare raceronden van de 28-ste naar de 11e plaats wist te sleuren. Ook Rob Rappange in de Mini en Japer Izaks in de Abarth kwamen naar voren. Rappange wist in de laatste ronde de leiding in de CT07 toerwagenklasse nog aan Roger Ebdon te ontfutselen. Na het wegvallen van Nolte kon Roman Caresani zijn Porsche 904/6 onbedreigd naar een flinke voorsprong sturen. Roland Zoomers had de tweede plaats in handen, maar een tijdstraf voor een jumpstart kostte hem twee plekken in de eindrangschikking. Daarachter volgde Martin Bijleveld die met zijn Ford Falcon de doorgang voor Jaap Sinke succesvol blokkeerde. In GTS11 was Nico Zonneveld weer van de partij. Zijn Morgan +4 was te sterk voor de Porsches 911, waarbij Theo van Gammeren de hele race geschaduwd werd door Chris Mulder. Michel Oprey wist door een uitremactie in de haarbocht zijn Shelby Mustang voor de Lotus Cortina van Gerrit Jan van Leenen te positioneren en daarmee zijn alle spannende momenten van deze erg korte race benoemd.

Race 2: Inhaalrace Nolte, Caresani niet te kloppen
De tweede race stond in het teken van de inhaalrace van Nolte. Hij moest achteraan starten in zijn gerepareerde Ford GT40 en de vraag was hoever hij naar voren zou kunnen komen. Helaas wilde hij iets te graag en scoorde hij bij de start al 10 strafseconden, omdat hij vertrok voor het rode licht uitging. Daarin was hij niet de enige, ook Jaap van de Ende en Rob Rappange kregen straf, maar de koning van de jumpstart was deze keer Chris Mulder, die al vertrok op het moment dat het rode licht aanging. Hij dook als zesde de eerste bocht in en was meteen de leider in GTS11, vol in gevecht met Jos Stevens en Nico Zonneveld.
Nolte begon zijn race rustig aan, de snelste achteraan-starter was Max Boodie, die in de eerste race was uitgevallen door een kapotte benzinepomp. Hij meldde zich in de tweede ronde al in de achterste regionen van de top-10. In diezelfde ronde werd de Healey deelname gedecimeerd: Bart-Jan Deenik, die het stuur had overgenomen van Jaap Sinke, moest de pits in met een kapotte koppelingshulpcilinder, terwijl ook Meeuwissen niet meer doorkwam. Zo bleef alleen Huib Mars nog over als representant van het merk. Mars was vrijwel de gehele race in gevecht met René de Vries in de Mini Cooper en Bob Stevens in de Triumph TR4. Ook Jasper Izaks maakte deel uit van dit groepje, tot hij moest opgeven met een mechanisch defect.
Daarachter zagen we een treintje bestaande uit Bert du Toy van Hees (Lotus Elite), Alex Korle (Lotus Cortina), Karen Campagne, Onno Vlaanderen (Apal-Porsche), Gerrit Jan van Leenen en het Mini-duo Bert Mets en Klaas Span.
Ondertussen was het Roland Zoomers die in de Haarbocht van de Ende uitremde en de tweede plaats overnam, terwijl Jos Stevens een succesvolle aanval plaatste op de Ford Falcon van Frits Campagne en daarmee de vierde plek opeiste.
In Mini-kringen werd er ook volop gestreden. René de Vries had Tim Watson van de tweede plaats verstoten, terwijl Bert Mets erin slaagde om Klaas Span voorbij te gaan. Rondenlang wist Mets de deur dicht te houden, totdat hij tegen het eind van de race zijn motortemperatuur zag oplopen en moest lossen. Bij de Porsches was het oude vos Theo van Gammeren die toch Chris Mulder weer wist te passeren. Voor de man in de grijsblauwe Porsche zat er niets anders op dan er weer een wedstrijdje bumperkleven van te maken. In de achtste ronde raakten we Alex Korle kwijt, die te weinig benzine had meegenomen. Onno Vlaanderen kwam ook droog te staan, maar dat was het gevolg van een benzinelek.
Pas in na tien ronden bereikte Georg Nolte de tweede plaats. Meer zat er niet in, want Caresani had inmiddels een voorsprong van een kleine minuut opgebouwd en was niet meer in te halen. Nolte had bovendien nog een tijdstraf tegoed voor zijn te snelle start. Zoomers reed een bekeken race, hij wist de aansluiting te behouden en promoveerde terug naar de tweede plaats die hij al zeven ronden in handen had gehad. Ook Max Boodie profiteerde, hij mocht de laatste podiumplaats beklimmen. Daarachter was er voortdurend strijd tussen Jaap van de Ende in de grote Ford Falcon en de kleine Lotus Elans van Jos Stevens en Thomas Kargus. Waar het Stevens steeds maar niet lukte om voorbij van de Ende te komen, speelde Kargus dat wel klaar en werd vijfde. Frits Campagne zal achteraf gebaald hebben dat hij niet wat extra gas had gegeven, want met de strafseconden van Jaap van de Ende zat hij op nog slechts 0,3 seconde van de overwinning in CT10. Nico Zonneveld finishte als negende en was opnieuw de winnaar in GTS11. Rappange pakte weer de eerste plek in CT07, voor René de Vries. De laatste inhaalactie in de race kwam op naam van Bert du Toy van Hees, die in de GT-bocht de Mini van Tim Watson uitremde.
Al met al een ouderwets spannende tweede race en een goede generale repetitie voor de Gamma Racing Days.