Hockenheim Historic veelbelovende seizoenstart voor NK HTGT

Ondanks dat het pas half april was en de races niet meetelden voor het kampioenschap, stonden de deelnemers in de rij voor de start van het Delta Lloyd Xclusief NK HTGT. Zozeer zelfs dat een aantal gastrijders teleurgesteld moest worden. De meest bijzondere gasten waren deze keer Klaus Lehr met zijn unieke Mercedes 300SLS Porter en oudgediende Plinio Haas met een zeer zeldzame Ferrari 250 Tour de France. Behalve veel Duitse deelnemers was er ook uit eigen land het nodige nieuws. Martin Bijleveld is terug met de Ford Falcon, gesecondeerd door Jaap van de Ende. Leo Landman heeft een nieuwe Lotus Cortina gebouwd en de pas 18-jarige Bob Stevens is de “rookie” van het veld met een mintgroene Triumph TR4.
Na een vrije training was het tijd voor de kwalificatie. Michiel Campagne stuurde de Corvette Grand Sport naar de pole, voor de Lotus Elans van de Zwitser Urs Müller, Bert du Toy van Hees en Alexander Schlüchter. Daarna kwam er weer V8 geweld: Han in ’t Veld met de TVR Griffith, de groene Ford Falcon van Norbert Gross/Steve Perry, Pieter Boel met de ISO A3C, Max Boodie in de Chevolet Corvette en Bijleveld/van de Ende. Georg Nolte completeerde de top-10 met zijn Jaguar E-type. De eerste meters van 2012 leverden voor diverse deelnemers problemen op. De Ford GT40 van Georg Stummeyer had eerst alle olie verloren en kreeg vervolgens een stuk metaal in de linkerachterband. Bij de Lotus Elan van Elan Afschin Fatemi was er een vriesplug uit de motor gevallen. De E-type van Rhea Sautter had een verse versnellingsbak nodig, bij Dennis Bron’s MGA liep de v-snaar eraf, Klaas Span’s Mini had een kapotte koppelingspomp en Jasper Izaks’ Abarth ontstekingsproblemen. Er moest dus stevig gesleuteld worden, terwijl de andere deelnemers vooral druk waren met het plakken van de nieuwe Gamma voorruitstreamers.

Race 1: spektakel voor volle tribunes
Op zaterdagmiddag waren alle bolides weer gerepareerd, behalve die van Alexander Schlüchter, die moest afhaken vanwege een scheur in het motorblok. De sfeer in het Motodrom zat er goed in toen het NK veld aan de opwarmronde begon, de speaker maakte het Duitse publiek warm voor een inhaalrace van Stummeyer met de GT40, die van de laatste rij zou starten. Vlak voor de start moest Dennis Bron (MGA twin-cam) nog even de pits in voor wat last-minute gesleutel. Met een halve ronde achterstand kon hij alsnog op pad. Ondertussen was Campagne ervandoor, terwijl Müller een slechte start had. Du Toy van Hees, in ’t Veld en Gross profiteerden hiervan. Stummeyer rukte in de eerste ronde op naar plaats 18, maar ook Jasper Izaks deed het goed, hij was 27-ste en zijn inhaalactie in de Sachskurve leverde hem een applaus vanaf de volle tribunes op. Voor Michiel Campagne waren er eveneens enthousiaste reacties van het publiek, vanwege zijn fraaie powerslides. Stummeyer was inmiddels opgerukt naar plaats 10, terwijl Ad van der Kroft met zijn Morgan +4 een foutje maakte en 8 concurrenten voorbij zag gaan voor hij weer verder kon. Müller was zich aan het revancheren voor zijn slechte start en stuurde zijn rode Elan voorbij de oranje versie van Du Toy van Hees. Hij kon echter niet lang genieten van de tweede plaats, want de volgende ronde kwam Stummeyer in de Ford GT40 voorbij. Intussen waren er gele vlaggen in het Motodrom omdat de E-type van Georg Nolte vlam had gevat na een olielek. Het vuur ging gelukkig vanzelf uit. Achterin het veld zagen de wederopstanding van het merk Triumph. Na een aantal seizoenen zonder deze Britse bolides reden er nu maar liefst drie TR4’s. Christof Forell en Reiner Sinemus werden op steeds kortere afstand gevolgd door Bob Stevens, die sneller werd naarmate hij zijn auto beter onder de knie kreeg.
In de zesde ronde maakte Han in ’t Veld een foutje en verloor flink terrein. Müller kwam helemaal niet meer door, hij had in de Parabolika met hoge snelheid de baan verlaten. Het publiek verveelde zich geen moment en genoot van mooie uitremacties. Max Boodie stak binnendoor bij In ’t Veld, Ad van de Kroft haalde de Porsche 911 van Chris Mulder in en Jasper Izaks verschalkte Gerrit Jan van Leenen (Lotus Cortina). De ronde erop stuiterde Jasper op volle snelheid door de grindbak. Hij oogstte behalve stenen ook applaus omdat hij zijn voet op het gas hield, de enige manier om ook weer uit het “Kiesbett” te komen. Intussen waren de marshals aan het werk om Müller uit zijn benarde positie te bevrijden, iets wat niet onmiddellijk lukte. Dat was voor de wedstrijdleiding reden om de race stil te leggen met de rode vlag, zodat de Zwitser naar het ziekenhuis overgebracht kon worden. De race zou niet herstart worden en de uitslag werd opgemaakt na 8 ronden. Campagne was de winnaar, op 15 seconden gevolgd door Stummeyer, die als de race de volle 25 minuten geduurd had zeker in de buurt zou zijn gekomen. Du Toy van Hees werd derde, gevolgd door de Ford Falcons van Gross en Bijleveld. Peter Boel was zesde en Han in ’t Veld maakte zijn verlies goed en finishte als zevende. Max Boodie, Frits Campagne (Ford Falcon) en Joep Westerveld (Marcos) maakten de top-10 vol. Leo Landman won de CT08-klasse overtuigend in zijn fonkelnieuwe Lotus Cortina, terwijl Rob Rappange de snelste Mini was.

Race 2: glijden en dwarsgaan in de regen
De zondag begon met het goede nieuws dat Urs Müller succesvol geopereerd was in het ziekenhuis te Ludwigshafen. Het slechte nieuws, althans voor sommigen, was dat het regende. Weliswaar niet heel hard, maar wel precies zo dat alle olie en andere gladdigheid uit het asfalt omhoog kwam. Een enkeling besloot om die reden niet te starten. Achteraan de grid debuteerde een verrassende nieuwe rijder in het NK HTGT. Niemand minder dan Jan Lammers nam het stuur van de Ford Mustang over van Karen Campagne.
Na twee opwarmronden achter de safety car werd het veld losgelaten. Michiel Campagne was als snelste weg, voor de Falcons van Steve Perry en Jaap van de Ende en de TVR van Han in ’t Veld. Aan het einde van de eerste ronde kwamen Reiner Sinemus met zijn rode TR4 en Klaas Span met de grijze Mini de pits in. Klaas had zich verheugd op een regenrace, maar het tussenlager liet hem in de steek. Al snel viel het veld uiteen in twee groepen: regenrijders en regenhaters. Dit uitte zich in een opvallend verschil in rondetijden: de eerste groep reed 2:54 of sneller, de tweede groep 3:00 of langzamer. In de tweede ronde gleed Steve Perry van de baan. Thijs van Gammeren met de Porsche 911 lag toen al vierde en dat werd de ronde erop P3 toen Bert du Toy van Hees spinde in de Nordkurve en de oranje Elan enige tijd vast kwam te zitten op de kerbstones. Van de Kroft was intussen opgerukt naar plaats 7, pal voor Lammers, maar maakte een fout in de Parabolika en kon opnieuw aan zijn inhaalrace beginnen.
Het publiek genoot van close racing tussen In ’t Veld, van de Ende, van Gammeren en Roland Zoomers met de Jaguar E-type. Van Gammeren wist in de Spitzkehre van de Ende te passeren en deed even later in de Mercedes Arena hetzelfde kunstje bij In ’t Veld. Daarachter drong Chris Mulder (Porsche 911) aan bij Frits Campagne, maar diens Ford Falcon was te breed en gleed alle kanten op.
Michiel Campagne had, net als alle V8-rijders, grote problemen om het vermogen op het asfalt te krijgen. In ronde 6 spinde hij bij het binnenkomen van het Motodrom. Hij kwam snel weer weg, maar Thijs van Gammeren had hem nu in het zicht. Lammers ging ondertussen voorbij aan Zoomers en lag nu op de vijfde plaats. Nico Zonneveld, nu met voorruit op zijn Morgan +4ss, was naar de bulderende Corvette van Max Bodie toegereden. In de bochten was hij sneller, maar was de Corvette te breed. Zonneveld wachtte dus op een foutje, maar dat kwam niet. Verder naar achteren in het veld reed Bob Stevens een prima race. Achtereenvolgens haalde hij Rhea Sautter, Christoph Forell, Gerrit Jan van Leenen en Eiso Bergsma in. Dennis Bron was deze keer de publiekslieveling met een spin in de Mobil-1 Kurve en enkele ronden later nogmaals in de Sachskurve; het leverde de MGA-piloot tweemaal een luid applaus op.
Met nog twee ronden te gaan probeerde Jaap van de Ende het buitenom bij Han in ’t Veld in de Spitzkehre, echter zonder succes. Ad van de Kroft remde Joep Westerveld uit in de Sachs Kurve, maar Joep pakte hem meteen weer terug. Rhea Sautter spinde haar E-type bij het aanremmen van de Spitzkehre. Ze kwam weer weg, maar de motor liep niet goed meer en ze reed langzaam naar de finish. In de laatste ronde werden de regenhaters gelapt door de regenrijders en was er veel verkeer. Thijs van Gammeren verloor daardoor wat terrein en kon niet meer aanhaken bij Michiel Campagne, die met een voorsprong van ruim 3 seconden de race op zijn naam schreef. Jan Lammers maakte slim gebruik van de drukte en pakte op de valreep de derde plaats. Han in ’t Veld werd vierde na een foutloze race waarin hij constant de hete adem van Jaap van de Ende in zijn nek had gevoeld. Roland Zoomers was zesde, gevolgd door van der Kroft en Westerveld, terwijl Boodie op 0,7 seconde voor Zonneveld over de meet kwam. Het rijtje regenrijders werd volgemaakt door Chris Mulder, Frits Campagne, Alex Korle (Lotus Elan), Klaus Lehr en Cees Vis, die met zijn Ford Cortina GT de Lotus twin-cam concurrentie in de CT08 klasse op grote achterstand had gereden.