Historic racing among the sand dunes

(voor Nederlands even naar beneden scrollen)                                                                                                                                                                                  The Dutch historic motorsport season kicked off with the traditional Historic Zandvoort Trophy at the former Grand Prix track among the sand dunes. The main point of interest was the NK HTGT for pre-’65 GT’s and saloons which was oversubscribed and saw a record number of 47 cars in action.
David Hart had been fastest in qualifying in his AC Cobra, but he could not hold back Georg Stummeyer’s Ford GT40. Next, Hart came under attack from Michiel Campagne in his fishtailing Chevrolet Corvette Grand Sport. They were very close and contact was inevitable. Hart came off worst, he had to retire with a bent exhaust. Unable to catch the GT40, Campagne relaxed and saw Hans Hugenholtz’ Shelby Mustang nearing, although he was never a threat. At about three quarters of the race, the GT40 started smoking ominously and on the final lap its transmission locked, leaving Stummeyer stranded. This gifted the win to Campagne, followed by Hugenholtz and Antony van den Oetelaar’s E-type. The saloon division was dominated by Ford Falcons, with Michiel Campagne’s brother Frits seeing off Germany’s Norbert Gross.

Sunday’s field was down to 43 cars, with both the Cobra and GT40 out of action. The Corvette Grand Sport was there, but started in last place piloted by Jeroen van den Heuvel. Hugenholtz led from the start, pulling away from van den Oetelaar. Third place was contested by Alexander van der Lof (Bizzarini), Han in ’t Veld (TVR Griffith) and Bert du Toy van Hees (Lotus Elan). After the Bizzarini retired with technical problems, the TVR and Lotus had a great scrap that lasted for most of the race, until Du Toy van Hees lost it after slight contact in the fast Scheivlak corner. In’ t Veld eventually moved up to second after some jump-start penalties were applied. Van den Heuvel managed to move the thundering Corvette up to fourth in the course of the 11-lap race. Gross’ co-pilot Steven Perry beat Frits Campagne to win the saloon classification.

Volle bak tijdens HZT
Met het maximaal toegestane aantal van 48 inschrjivingen op de startlijst beloofde de Historische Zandvoort Trofee volop spektakel. Naast alle vaste rijders en vele gasten waren er ook diverse oude bekenden, zoals vader en dochter Van der Lof, Michael en Patrick Koel en Hans Hugenholtz.
In de kwalificatie was David Hart het snelste met de AC Cobra, voor Georg Stummeyer met de Ford GT40, Hugenholtz met de Shelby Mustang en Antony van den Oetelaar met de Jaguar E-type. Michiel Campagne zette de vijfde tijd met de Corvette Grand Sport. Minder goed verliep de kwalificatie voor Harmen van Putten wiens Mustang een achterwiel compleet met steekas verloor. Michael Koel (Porsche 911) en Norbert Gross/Steven Perry (Ford Falcon) waren rap onderweg geweest maar zagen dit niet beloond met een goede startplaats vanwege een verkeerd gemonteerde transponder, terwijl een vijftal deelnemers naar de mening van de wedstrijdleiding te laat had gereageerd op een rode vlag en daarom vijf plaatsen werd teruggezet.

Race 1: winst voor Michiel Campagne na uitval Hart en Stummeyer
Op zaterdagmiddag gingen om iets voor half drie de rode lichten uit. David Hart was er vlug vandoor, terwijl Michiel Campagne in de Hugenholtzbocht probeerde binnendoor te steken bij Stummeyer. De GT40-piloot hield het gaatje echter dicht en wist al gauw een klein stukje weg te lopen. In de tweede ronde stelde hij vervolgens orde op zaken en verwees Hart naar de tweede plaats. Hart kwam onmiddellijk onder druk te staan van Campagne. Er ontstond een felle strijd waarbij de auto’s elkaar enkele keren raakten. Het plastic van de Corvette bleek sterker dan het aluminium van de Cobra en David Hart moest de pits opzoeken. Daar werd het al snel drukker, want ook Alexander Schlüchter (Lotus Elan), Dennis Bron (MGA) en Jeroen Ruska (Mini) moesten de race staken, terwijl de Ford Falcon van de equipe Bijleveld/van de Ende in totaal drie maal aan de pits kwam in een vruchteloze poging de benzinedruk te herstellen.
Achter de kop werd er gestreden tussen Hugenholtz, van den Oetelaar, Du Toy van Hees (Lotus Elan) en Alexander van der Lof (Bizzarini 5300). Kort daarachter reed Han in ’t Veld (TVR Griffith) die constant de hete adem van Rob Bergmans (Iso Rivolta) in zijn nek voelde. De GTS11 klasse, die met 12 deelnemers zeer sterk bezet was, werd soeverein aangevoerd door Joep Westerveld (Marcos), maar ook die kon geen moment ontspannen want Nico Zonneveld schaduwde hem permanent in zijn Morgan +4.
Leuke gevechten waren er tussen Frans van Maarschalkerwaart (Abarth), Christof Forell (Triumph TR4) en Klaas Span (Mini), terwijl Frits Campagne (Ford Falcon) lange tijd Pieter Boel (ISO A3C) en Jos Stevens (Lotus Elan) achter zich wist te houden.
Op driekwart van de race kwam er ineens een rookwolk uit de GT40. Het tempo ging iets omlaag, maar Stummeyer reed door. Campagne was iets van het gas af gegaan en de voorsprong van Stummeyer leek groot genoeg. Na 13 ronden echter sloeg de aandrijving vast en kwam Stummeyer stil te staan. De Ford GT40, vier maal winnaar van de 24 uur van Le Mans, hield het nu slechts iets meer dan 24 minuten vol. Zo kon Michiel Campagne alsnog de winst naar zich toe trekken, op korte afstand gevolgd door veteraan Hans Hugenholtz. Antony v/d Oetelaar finishte als derde, voor Alexander van der Lof, Bert du Toy van Hees en Han in ’t Veld.
Norbert Gross reed een mooie inhaalrace waarin hij oprukte van de 42-ste naar de 13e plaats. Onderweg passeerde hij Bijleveld, Karen Campagne en Eiso Bergsma en dus was de tweede plaats in CT08 zijn deel, achter Frits Campagne. Ook Michael Koel reed een mooie inhaalrace, van de 44e naar de 17e plaats.
De Mini-klasse werd gewonnen door Tim Watson, voor Klaas Span en Frank Romo. Bij de kleinste toerwagens was Ron Verzijlbergen niet te kloppen, hij gaf Japer Izaks en Frans van Maarschalkerwaart het nakijken. Henk Izaks viel uit. Een welkome gast in deze klasse was Rolf Hemmersbach met zijn tweetakt DKW Junior.

Race 2: Hugenholtz domineert
Op zondagmiddag waren er nog 43 starters over. De GT40 en de AC Cobra ontbraken, terwijl Jeroen van den Heuvel de Corvette Grand Sport zou besturen en van plek 43 zou vertrekken. Op de pole stond zodoende Hugenholtz, die er geen gras over liet groeien en meteen aan een voorsprong begon te bouwen. Van den Oetelaar moest per ronde enkele tienden op hem toegeven. Intussen was de wedstrijdleiding weer op oorlogspad, deze keer ging het om te snelle starters. Van den Oetelaar, Stevens, du Toy van Hees en Frits Campagne kregen allemaal tien seconden aan de broek. Jos Stevens maakte dat niet zoveel uit, want hij parkeerde zijn Lotus Elan na één ronde in de pits met een technisch probleem, maar de andere drie zouden daar nog last van krijgen.
De derde plaats was aanvankelijk in handen van Alexander van der Lof, maar hij kreeg technische problemen met zijn Bizzarini. Van de tweede tot en met de negende ronde vochten Bert du Toy van Hees en Han in ’t Veld om de laatste podiumplaats, totdat er een lichte touché tussen hen was in het Scheivlak, net genoeg om de oranje Elan in een spin te brengen. In ’t Veld kon ongehinderd zijn weg vervolgen.
Nico Zonneveld zette voor deze race nog een tandje bij en wist in de tweede ronde Joep Westerveld te verschalken en vervolgens langzaam weg te lopen, daarmee de winst in de GTS11 klasse naar zich toe trekkend.
De drie Porsches 911 van Shirley van der Lof en Patrick en Michael Koel reden de gehele race in een treintje, waarbij Shirley de snelste rondetijd liet noteren, maar Michael als eerste van het drietal aan de finish kwam. Steve Perry was het snelste in CT08, voor Frits Campagne. Eiso Bergsma lag lange tijd derde in deze klasse, hij wist vele ronden lang de aandringende collega-Mustang rijders Jip van Putten en Karen Campagne achter zich te houden, maar moest aan het eind van de race terrein prijsgeven. Uiteindelijk won van Putten dit gevecht.
Verzijlbergen jr. was ongenaakbaar in CT06, de Abarth-klasse. David vermaakte zich door steeds stuivertje te wisselen met “Goliath” Jaap van de Ende in de oranje Ford Falcon. Op de eindstreep kwam hij slechts 0,049 seconde tekort op de dikke V8!
Jeroen van den Heuvel had slechts twintig minuten de tijd om de bulderende Corvette Grand Sport met zijn overvloedige pk’s door het veld naar voren te sturen. Het bleek niet genoeg, want hij eindigde als vierde, achter Hugenholtz, van den Oetelaar en in ’t Veld. Voor de TVR-coureur was er nog een cadeautje, want na verwerking van de jumpstart straffen mocht hij zelfs de tweede trede van het podium beklimmen. Een beloning voor het feit dat hij de hele race hard was blijven trappen, wetend dat hij van den Heuvel voor moest zien te blijven.
De uitsmijter van de race kwam op naam van Dennis Bron die zijn MGA twin cam bijzonder diep wist in te graven in de grindbak van het Scheivlak, gelukkig zonder schade.