Espiritu de Montjuïc

(voor Nederlands even naar beneden scrollen)

Dutch historic racers conquer Spain

The NK HTGT powered by Gamma had chosen the Circuito de Catalunya for its season opener, hooking up with the Masters Series. No less than 41 competitors made the trip, showing that the Dutch pre-’66 championship is in rude health. With its long straight, the Barcelona GP track  was expected to favour the V8 powered cars, but things turned out differently. Qualifying was dominated by the Lotus Elan quartet of Bob Stevens, Sander van Gils, Alexander Schlüchter and Jos Stevens.

In the first race, Schlüchter and van Gils swapped places for a couple of laps until the German dropped back to third. Michiel Campagne managed fourth in his Grand Sport Corvette, having been hampered by a sticking throttle in practice. Bas Jansen drove his TVR Griffith to sixth, first in GTS12. Mark Dols was fastest in GTS11 in his Marcos, but dropped out leaving the class win to Robert Hamilton in another Marcos, while the big touring carclass was won by Jaap van der Ende (Ford Falcon), but only after Carlo Hamilton had to park his Falcon with an empty tank. Rob Rappange won the small touring car class in his Morris Cooper S.

At the start of the second race, Campagne powered his Corvette to the front. Sander van Gils challenged him, only for the brakes of his Lotus to lock solid. Stevens and Schlüchter then started looking for a way past. They found it on lap 5, cleverly working together to block Campagne on the next straight. Andy Newall looked to be heading to the front in Rhea Sautter’s E-type until the fuel pump stopped working. That left the win in GTS12 to Niek van Gils in his TVR Griffith. GTS11 was agein won by Robert Hamilton, while the other Hamilton, Carlo, made it stick this time to win the touwing car class. Rappange was again fastest of the Minis.

Race 1 result click here / klik hier

Race 2 result click here / klik hier

Full results/alle uitslagen: http://circuitcat.alkamelsystems.com/

Espíritu de Montjuïc – NK HTGT in Spanje
Het was een dapper besluit : de openingsrace van het seizoen plaats laten vinden op een circuit dat 1500 kilometer ver weg ligt. Heeft iedereen zijn auto dan al klaar – hebben mensen überhaupt zin om zo’n eind te reizen voor een uur racen? Het bleek een gouden greep van de NK HTGT-organisatie. Dankzij een arrangement van MichielCampagne konden de auto’s tegen een aantrekkelijk tarief vervoerd worden. Het hield bovendien de handen van de coureurs vrij en gaf ze de gelegenheid om met hun aanhang om te genieten van de stad Barcelona en het lekkere Spaanse voorjaarsweer. Kortom, de paddock was gevuld met blije gezichten. Op een enkele uitzondering na, want Rob Bergmans en Nico Zonneveld werden tijdens de vrije training op vrijdag allebei geconfronteerd met onoplosbare motorische problemen. Voor hen zat er niets anders op dan te genieten van de zon, tapas en wijn….
Met een recht stuk van 1,1 kilometer zou je denken dat de V8 brigade het hier voor het zeggen had. Niet dus, de strijd om de startposities voor de eerste race ging tussen vier Lotus Elan rijders. Alexander Schlüchter zette meteen een snelle tijd op de klokken. Na een korte onderbreking met de rode vlag vanwege de gestrande TVR van Niek van Gils waren het Bob Stevens en uiteindelijk Sander van Gils die nog sneller waren. Jos Stevens maakte de Lotus top-4 vol. De V8 concurrentie kon geen vuist maken, Michiel Campagne kampte met een kapotte gaskabel van de Corvette Grand Sport en Bas Jansen bleef steken op de vijfde plaats toen ook zijn TVR er de brui aan gaf. Mark Dols was de snelste man in GTS11 in zijn Marcos en bij de toerwagens was het Martin Bijleveld in de Ford Falcon die met een tijd van 2:16,8 bijna 3 seconden sneller was dan de concurrentie onder aanvoering van Roel Korsten (Ford Mustang). Het was goed om een flinke Porsche-afvaardiging te zien, met de 911’s van Erwin van Lieshout en Theo van Gammeren, 356’s voor het duo Köhnen/Vos en de Brit Jeff Moyes en de rentree van Onno Vlaanderen in de Apal. Nieuwe gezichten waren de gebroeders Regis en Mathias Devis in een Ford Falcon en het echtpaar Barbara en Brian Lambert met een MGB, terwijl Dennis Bron ook weer van de partij was met zijn good-old MGA twincam. Op de zondagmorgen was het Circuito de Catalunya opnieuw zonovergoten. De NK HTGT rijders bereiddden zich voor op hun eerste race, die samen met de toerwagenrijders van de Masters werd afgewerkt. Dat betekende volle bak met 56 auto’s op de startgrid! Na de rollende start was het dringen in de eerste bocht. Alexander Schlüchter pakte de leiding, maar polesitter van Gils wist de eerste plaats snel weer terug te pakken. Bob Stevens wist Schlüchter ook te passeren en deed zijn uiterste best om van Gils te achterhalen, echter zonder succes.
Daarachter ging de strijd tussen Bas Jansen, Tom Kuiper en Jos Stevens. Bij dit gevecht sloot Michiel Campagne, die als 24-ste gestart was, zich vanaf de achtste ronde aan. Hij pakte uiteindelijk de vierde plaats algemeen, voor Stevens, Jansen en Kuiper. In GTS11 was het Mark Dols die de leiding nam voor Robert Hamilton. De blauw-witteMarcos had echter al het gehele weekend last van fluctuerende oliedruk. Zo ook nu weer en dus dook hij de pits in voor een snelle check. Zodoende kwam de oranje Marcos op koers te liggen voor de winst. Om de tweede plaats in de klasse werd gedurende de gehele race zwaar gevochten tussen Theo van Gammeren en Erwin van Lieshout en het was Van Lieshout die uiteindelijk een gaatje wist te slaan.
Bij de grote toerwagens hat Jaap van der Ende aanvankelijk de leiding, op afstand gevolgd door Carlo Hamilton en Bart Deenik. Hamilton kreeg echter de smaak te pakken en begon rondjes van 2:15 te rijden, 3 seconden sneller dan zijn Ford Falcon-concurrenten. In de vierde ronde gaf hij van der Ende het nakijken. Helaas had hij te weinig benzine meegenomen voor twee opwarmronden en 35 minuten racen en dus kwam oude rot van der Ende hem weer voorbij en pakte de winst. Een gelukje was dat alle andere deelnemers in de klasse gelapt waren, zodat Hamilton toch nog als tweede geklasseerd werd, voor Roel Korsten op P3. Rob Rappange reed zijn nieuwe, witte Mini naar de winst in CT07, voor Bert Mets.Later op de middag was het tijd voor het hoogtepunt, race 2 om het NK HTGT. Bij de rollende start speerde Michiel Campagne naar de leiding in de Chevrolet Corvette Grand Sport. Hij werd echter direct aangevallen door Sander van Gils en Bob Stevens. Van Gils strandde even later met vastgeslagen remmen, waarna Alexander Schlüchter zich in de top-3 meldde. Verderop was het Theo van Gammeren die verrast werd door een vroeg remmende Nykle Meijer (Jaguar E-type) en zijn toevlucht moest nemen tot een grindbak. De snelste man op het Grand Prix circuit was Andy Newall die door het veld stormde in Rhea Sautter’s Jaguar E-type. Het leek een kwestie van tijd tot hij zich vooraan zou melden. Helaas werd zijn opmars gestuit door een weigerende benzinepomp, waardoor hij de pits in moest.
Het kostte de twee Lotus Elan rijders enkele ronden voor ze Campagnes krachtige Corvette wisten te passeren.Schlüchter was de eerste die erlangs glipte, gevolgd door Bob Stevens. Door slim samen te werken wisten ze daarna te voorkomen dat Campagne er op het rechte stuk achterop weer langs kon. Uiteindelijk sloeg Bob Stevens een gaatje en vochten Schlüchter en Campagne tot aan de vlag om de tweede plaats, waar de Duitser 0,8 seconde voorsprong had.
De strijd om de vierde plaats werd gevoerd tussen dezelfde hoofdrolspelers als in de eerste race, maar Bas Jansen en Tom Kuiper vielen allebei uit met technische problemen. Dat gaf Niek van Gils in de dikke TVR de gelegenheid om bij Jos Stevens aan te halen en hem te passeren. De twee hadden het rondenlang met elkaar aan de stok, maar oude vos van Gils liet nergens een gaatje open. De zesde plaats was voor Jip van Putten in de Shelby Mustang, loon naar werken na 14 rondjes voluit trappen vanaf plaats 36.
Bij de toerwagens had Martin Bijleveld de beste start, met Robert Hamillton in zijn Marcos als prettige buffer naar die andere Hamilton. Helaas gingen ze hem uiteindelijk allebei voorbij. Carlo Hamilton had deze keer voldoende brandstof meegenomen en won zodoende CT10, voor Bijleveld en Roel Korsten, de enige Mustang rijder tussen het Ford V8 geweld. De kleine toerwagenklasse was weer voor Rappange. In GTS11 was Robert Hamilton ongenaakbaar, hij werd op afstand gevolgd door Erwin van Lieshout, met Egbert Kolvoort in de MGB op plaats 3, opgejaagd door merkgenoot Brian Lambert.
Na afloop was het lekker napraten in de Spaanse avondzon, een koud biertje onder handbereik. Het NK HTGT gaf een mooi visitekaartje af met twee fantastische races zonder noemenswaardige incidenten, terwijl de Spaanse organisatie op haar beurt soepel en efficiënt was en prettig terughoudend gebruik maakte van de Safety Car.